Danny & Daddy (How to Draw…)

Da mi je neko rekao da ću uživati u gledanju crtanog serijala o dve čovekolike figure od gumenaste pur-pene, ocu i sinu, u kome se čitava svrha svodi na crtanje, rekao bih – aha, ’oće to. Ali, kao što obično biva, prevario sam se, i ovaj duo homunkula mi se omilio nakon samo nekoliko zamaha Denijeve olovke.

dnd

Serijal prati najjednostavniju moguću formulu: Deni, sin, počne nešto da crta, zatim ulazi Tata, zainteresovan za rad svog potomka, te stane pogađati šta ovaj iscrtava. Posle svakog Tatinog promašaja, Deni docrta još nešto ne bi li mu olakšao ponavljanje, a dalje, očigledno, postoje samo dva moguća ishoda: ili će pogoditi i likovati, ili omanuti i rastužiti se. (Na kraju ipak svi budu zadovoljni, ne brinite.)

Eto, prepričao sam vam praktično sve što se dešava u ovom crtaću. (To je, dakle, ovaj How to Draw serijal. Ima još jedan, u kom tata pogađa koji detalj fali na slici.) Ali s obzirom na to da se najzanimljiviji deo i odvija na papiru, ništa veliko nisam naružio ovim opisom. A da ih vidite samo kako su slatki sa svojim nemuštim jezikom! Nešto razabereš, načas ti se učini da iza celog projekta stoji neki genijalac sa namerom da ustanovi novi esperanto, ali je teško stati mu na logiku.

Theme song: „Da-da-dani, da-da-dadi, da-ni-dadi!“ I, ovaj, to je to. Škrto, da, ali s obzirom na to da čitava jedna epizoda traje tek tri minuta, dužina introa je sasvim pristojna. (Za razliku od Shoe People, koji na svoje špice troše skoro čitav minut od pet minuta epizode. Bahato, samo bahato, Skituljko.)

Likovi: Nema tu mnogo priče. Starije gumenasto narandžasto stvorenje pogađa šta mlađe gumenasto narandžasto stvorenje crta. Ne samo da format ne dozvoljava tvorcima da se razmašu u građenju karaktera, već uopšte nije potrebno da znamo za koga Deni navija ili da li je Tata bio u zatvoru zbog obijanja trafike – bitni su, kao što rekoh, samo crteži.

Glasovi: Pojma nemam ko su ovi ljudi. Španci? Moguće, u odjavnoj špici izlistano je mnogo imena koja zvuče „latino“. Javljaju se samo dva glasa, oba zadovoljavajuća, jer fino doslikavaju likove: zvuče baš kao što Soskovi rođaci i treba da zvuče. Sad, mogu se nazreti neke poznate reči i fraze (učini mi se ponekad da Tata pita „Was machst du?“ kad uđe u prostoriju), ali ne znam da li su se za sve pojmove hvatali već postojećih jezika, ili su izmišljali usput, kako su razvijali ideju o crtaću.

Animacija: Tečno, zadovoljavajuće, ali jednostavno; nije baš da ti se naježi koža i da pomisliš – au, al’ smo napredovali!  Slatko je, i verujem da dečici neće smetati.

Teme: Jedna i jedina – upravljanje dece na likovno izražavanje. Crtanje se odvija postupno, tako da i mlađi mogu da prate, ali će se neretko i roditelj nekada latiti crtaljke i pokušati da se uz Denijevu pomoć domogne umetničke besmrtnosti.

Uzrast dece: Traje samo tri minuta, pa drži pažnju sve vreme, što znači da je podesno za decu koja se tek privikavaju na medij televizije. 2+, dakle. (Mada, čuvajte se epizode How to Draw a Smiley… malo je, hm, čudna.)

Da podvučemo: Malo je toga, jedva koja reč, na internetu i drugde napisano o ovom crtanom serijalu – ili ja samo nisam kopao na pravim mestima. To je zato što ne postoji velika mudrost koja iziskuje silne reči: ovo je emisija koja decu uči da crtaju, ali i da posredno zaključuju iskonstruisavši čitav lik na osnovu dve ili tri crte i kvačice. Takođe, može poslužiti kao zabava za najmlađu decu, ili kao intermeco između dva „krupnija“ crtaća za one starije; ali ni u jednoj, ni u drugoj ulozi neće predstavljati nešto naporno. Tata i Deni su zabavni, zapravo, vrlo zabavni, slatki, poučni i… narandžasti, i… žalim, reči me izdaju, moraćete sami da proverite. A ja vas čikam da pogledate nekoliko vezanih epizoda, a da se i sami ne uhvatite olovke da bi se okušali u crtanju. (Nemoguće je, verujte.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s